Quin és el percentatge ideal per posar a carregar el mòbil?

Data de publicació: 03/01/2022

Quin és el percentatge ideal per posar a carregar el mòbil?

Carregar el mòbil és necessari, però potser no saps quin és el percentatge adequat per a fer-ho. Aquest article et dona més detalls sobre el moment precís i les pautes suggerides per experts.

Carregar el mòbil: percentatge adequat per allargar la vida útil i maximitzar el rendiment

El primer que has de tenir present és que les bateries dels telèfons mòbils funcionen per cicles de càrrega. Segons la qualitat del model, poden tenir entre 300 i 500 cicles de càrrega. Perquè ens entenguem millor, el mínim del cicle de càrrega és 0% i el màxim és el 100%.

Què passa si completem els cicles de càrrega abans d'hora? Doncs bé, que quan s'arribi al límit de cicles, la càrrega serà més difícil, el rendiment del telèfon pitjor i la vida útil s'escurçarà. Per tant, saber quin és el moment òptim és molt important per gaudir del teu dispositiu al màxim. Al final, moltes vegades el mòbil et dura menys temps perquè, erròniament, l’has carregat sempre al 100%, independentment del mínim que tingués en aquell moment. I és que el desgast de la bateria està relacionat amb les càrregues a deshora, de manera que t’ho has de plantejar. 

Dit això, cal assenyalar que no tindràs problemes si deixes el mòbil carregant de nit o si el recarregues quan està al 100%. Afortunadament, els nous models de ion-liti, en no tenir l'antic efecte memòria, no degradaran la bateria si efectues alguna d'aquestes accions. 

Hi ha uns límits orientatius de percentatge de càrrega per garantir-ne el millor rendiment sense comprometre la vida útil. Són els següents:

L'ideal és mantenir el nivell de càrrega entre el 20 i el 80%

El nivell de càrrega òptim dels telèfons mòbils és entre el 20 i el 80% de la bateria. Hi ha dos motius pels quals no cal treballar per sota o per sobre d'aquests valors.

Per exemple, les bateries que treballen amb menys del 20% s'estan forçant, i això destrueix les cel·les d'ions. Passa el mateix si s'està carregant per sobre del 80%. Per tant, val la pena tenir en compte aquest aspecte perquè el terme mitjà és el que s'indica per mantenir el telèfon en plenitud del seu funcionament. Hi ha qui ajusta més el marge entre el 40 i el 60 %, però, sigui com sigui, si prenem com a referència la forquilla 20-80, no tindràs problemes. 

Hi ha alguns models que et permeten saber quan ets al límit adequat. Per exemple, iOS d'Apple notifica la càrrega del 80% a la nit i s'atura per economitzar la despesa. A Android també és possible, però has de descarregar una App. És bo, per tant, que coneguis ambdues possibilitats per adaptar-la als teus hàbits de càrrega.

La càrrega al 100% pot ser una acció ocasional

Les càrregues de mòbils al 100% poden servir com a acció ocasional de neteja. Ara bé, allò que s'aconsella en aquests casos és que segueixis dues pautes. En primer lloc, no fer-ho més d’una vegada al mes. D'altra banda, hauries de descarregar al 100% el mòbil i, només després, començar a carregar. Per tant, aquesta és una bona operativa perquè no hi hagi problemes a la llarga.

La veritat és que completar un cicle al 100% pot ser útil en aquest sentit per sincronitzar l’indicador de bateria. D'aquesta manera, se sabrà amb exactitud quin és el percentatge de càrrega pendent, cosa que evitarà confusions. 

Evita carregar el mòbil durant moltes hores seguides

Carregar el mòbil a la nit és recomanable, però seria bo que aquesta maniobra no durés gaires hores. Per exemple, si el tens a més del 100% durant molt de temps, això pot generar un desgast de la bateria. És convenient, doncs, que activis els recordatoris del 80% perquè la càrrega s'aturi en aquell moment.

Per exemple, pots tenir el telèfon mòbil carregant una o dues hores i després deixar-lo; més tard, i abans de dormir, el pots carregar una hora més. De fet, aquesta operativa sol ser preferible a deixar el mòbil carregant diverses hores seguides.

Evita l'exposició al sol durant la càrrega

L'exposició del telèfon mòbil al sol és dolenta en tots els casos. No obstant això, és especialment perjudicial el reescalfament quan estàs fent la càrrega. Per tant, us recomanem que, quan carregueu el telèfon, us assegureu que aquest no dona al sol, buscant un lloc fosc de l'habitació. Això també contribueix a fer que la càrrega sigui la necessària. 

Conclusió

Carregar el mòbil en el moment adequat és fonamental perquè treguis el màxim partit al dispositiu. És bo assenyalar que, encara que et puguem facilitar una bona tecnologia, aquestes accions depenen de tu. A Andorra Telecom et proporcionem diferents opcions de telefonia mòbil per a particulars i empreses. Contacta amb nosaltres!

Comparteix-lo

facebooktwitterlinkedinwhatsappmail