5 consells per navegar amb seguretat per internet

Data de publicació: 24/03/2023

5 consells per navegar amb seguretat per internet

Navegar amb seguretat per internet és més fàcil si tens clares una sèrie de qüestions bàsiques. I, encara que el risc zero no existeix, sí que ho pots minimitzar; aquí et diem com aconseguir-ho.

5 accions que has de fer per navegar amb seguretat per internet

Les accions que pots fer per navegar amb seguretat per internet depenen de tu. I, en alguns casos, implica una despesa econòmica, però que a la llarga compensa. 

Cal recordar que, el 2022, hi ha hagut un augment d’atacs informàtics. Per exemple, el juliol del 2022 el ransomware es va incrementar un 182 % respecte el 2021. I un altre cas esgarrifós es l’augment de ciberatacs del 28% el 2022 respecte l’any anterior. Això exigeix, doncs, redoblar els esforços per navegar en un entorn segur per evitar atacs informàtics o minimitzar-ne els seus efectes.

Aquestes accions simples, però efectives, t'ajudaran a millorar la navegació per internet. Pren nota, que això t'interessa:

1. Utiliza un antivirus potent i actualizat

El primer que has de fer és utilizar un antivirus potent i que proporcioni fiabilitat. Las principals opcions que hi ha al mercat suficientement contrastades són Norton, Bitdefender, McAffe i Intego (per macOS). I, per suposat, assegurar-te que tens la llicència vigent i actualitzada.

En general, amb un pagament anual es pot satisfer aquesta necessitat, tant per a particulars com a professionals. L'antivirus és una eina bàsica que complirà la funció de primer filtre per a qualsevol pàgina o fitxer sospitós.

2. Mantingues actualitzats el sistema operatiu i els principals programes

Els pirates informàtics és dediquen a comprovar forats i escletxes de seguretat, tant en els sistemes operatius com en els programes informàtics. Les actualitzacions, entre altres coses, introdueixen retocs i correccions a aquesta problemàtica.

Els principals sistemes operatius, Windows, MacOs, Android i iOS, han d’incloure l’última versió actualizada. I, per això, n'hi ha prou en que deixis que la teva connexió a internet faci la seva feina automàticament. A la majoria dels ordinadors i telèfons mòbils, s'activa aquesta opció automàticament.

Ara bé, s'hauria d'estendre el mateix als principals programes que s'utilitzen. El paquet Office, d'ús habitual per a la majoria de la gent, també ofereix l'opció d'actualització automàtica

3. Assegureu-vos que tots els programes que descarregueu tenen llicència d'ús

Saber què descarregues és fundamental,i per això, has de comprovar a quines pàgines ho fas; però, també, si tenen llicència d'ús. Tots dos aspectes estan íntimament relacionats.

Les llicències poden ser gratuïtes o de pagament. Ara bé, has de tenir present que han de ser clares i transparents. Si el programa que utilitzareu és d'ús habitual, potser compensa una llicència de pagament perquè això, a priori, dóna més confiança.

També has de tenir cura amb les descàrregues. Per exemple, és habitual descarregar llibres en format epub. En aquest cas, et recomanem que busquis una pàgina fiable, perquè el malware entra fàcilment a través d'aquestes aparents ofertes.

4. No donis dades personals a pàgines sense sistemes ni certificats de seguretat

Les dades personals són, per definició, sensibles en qualsevol àmbit. I són més problemàtiques, si és possible, a la xarxa, on hi ha l'anonimat. El phishing és un dels principals problemes a què ens en enfrontem.

Tot i això, cal omplir formularis per internet per qüestions públiques o per fer compres o transaccions. Com filtrar les pàgines que són segures de les que no? Bàsicament, hi ha dues qüestions que et poden ajudar:

En primer lloc, comprova si tens un certificat de seguretat SSL. Aquest es pot veure a la barra de navegació a l'esquerra, sota la forma d'un cadenat. Si no en tens, desaconsellem la navegació en aquesta pàgina.

D'altra banda, si tens algun avís del teu antivirus que entraràs en una pàgina amb connexió no segura, no hauries d'avançar. Aquí hi ha una fallida d’informació important.

Al capdavall, són qüestions de sentit comú, però que funcionen. I, davant del dubte, pensa-t'ho dues vegades.

5. Navegar amb seguretat per internet amb contrasenyes diferents per a cada servei

Un dels aspectes que de vegades s'obliden és que el phishing es pot aplicar sobre contrasenyes. I què passa? Que, si hi ha una fallida de seguretat en una contrasenya, el problema s'engrandirà si heu utilitzat la mateixa per a tots els vostres accessos.

Per aquesta raó, és imprescindible que facis servir una contrasenya diferent per a cada pàgina o servei on entres. I si és difícil recordar-les, sempre pots apuntar-les en una agenda de paper. La idea és que, si pateixes phishing, els efectes negatius es minimitzin.

A més, pots optar per introduir caràcters especials o números. Tot el que facis per dificultar l'accés de tercers a la teva informació estarà bé.

En conclusió

Navegar amb seguretat per internet és relativament fàcil si ets curós amb certs hàbits i si tens un bon proveïdor. A Andorra Telecom oferim connexions a internet d'última generació i la possibilitat de realizar ajustaments de privacitat per a restringir-ne els accesos. ¡Contacta'ns per saber-ne més!

Comparteix-lo

facebooktwitterlinkedinwhatsappmail