Consells per evitar atacs informàtics

Data de publicació: 16/03/2022

Consells per evitar atacs informàtics

Els atacs informàtics són un problema recurrent tant per qüestions econòmiques com legals. Vols saber com pots evitar aquestes situacions? L'article et proporciona alguns consells útils.

Consells perquè puguis evitar atacs informàtics

El primer que cal assenyalar és que, encara que la protecció 100% no existeix, sí que pots minimitzar els riscos. Per aconseguir-ho, has de seguir unes pautes que t'ho faran més fàcil i que, utilitzades conjuntament, funcionaran. I, tant si fem servir un ordinador com un mòbil, cal tenir en consideració aquestes bones pràctiques. Les més importants són les següents:

1. Instal·la un antivirus amb garanties

L'ús d'un antivirus és una condició sine qua non i, si no tens un dispositiu instal·lat en el teu equip informàtic, les possibilitats d'atacs es multiplicaran. Per tant, aquest és un dels primers aspectes que has de tenir coberts per evitar problemes.

2. Realitza còpies de seguretat amb freqüència

Les còpies de seguretat freqüents són un element clau que permet minimitzar els efectes dels atacs. Hi ha algunes aplicacions o sistemes operatius que les realitzen automàticament. Per aquest motiu, s’ha convertit en una operació recurrent. D'altra banda, pots optar per discos durs externs, si busques un suport físic, o per l'emmagatzematge al núvol. Tot i que això no evita completament els atacs, sí que pot relativitzar el seu impacte. 

3. Mantingues les teves aplicacions i programes actualitzats

La desactualització del sistema operatiu és una altra de les vies per les quals pots tenir problemes per codi maliciós o pesca (phishing), així com de determinades aplicacions o programes (Office n’és un exemple paradigmàtic). Tingues en compte que, en general, els sistemes operatius i programes es renoven automàticament si estàs subscrit, tret que no vulguis actualitzar la llicència. El problema és que els sistemes operatius tenen bretxes de seguretat que els ciberdelinqüents aprofiten per atacar. Per tant, val la pena que facis les actualitzacions quan correspongui. 

4. Comprova que la teva contrasenya sigui segura

El robatori d'identitat, o la pesca, és una de les problemàtiques més grans que existeixen. En definitiva, es tracta de robar informació per poder-la utilitzar posteriorment.

Els consells que donem en aquests casos són que canviïs la contrasenya amb certa freqüència i que comprovis les fonts de filtració de credencials per veure quan has de canviar la contrasenya.

Hi ha eines que et fan més fàcil la comprovació, sobretot per veure si el canvi és urgent. Tampoc hauries de compartir mai les contrasenyes amb tercers ni els codis de doble factor d'autenticació que rebis per SMS (comuns en algunes aplicacions o xarxes socials).

Les contrasenyes que utilitzis han de ser segures per evitar aquest problema; en general, et recomanem que no les repeteixis sempre que sigui possible i que combinis números, majúscules i minúscules. Recorda, a més, que en alguns dispositius la contrasenya es pot quedar gravada, així que t'hauràs d'assegurar que això no passi.

5. Pren precaucions per no descarregar fitxers maliciosos

La descàrrega de fitxers maliciosos, sigui l'extensió que sigui, és una font de problemes. Com a principi general, hauries de comprovar que el teu antivirus els detecta i, per descomptat, no descarregar-los si hi ha un avís sobre aquesta perillositat. No en va, aquesta és una de les formes recurrents de patir atacs amb conseqüències complicades. A més, convé assenyalar que les extensions de fitxers maliciosos poden ser variades, des de DOC a ZIP, HTML, GIF o PDF. Per evitar situacions complicades, et recomanem que només descarreguis o instal·lis fitxers i programes d'aplicacions de confiança.

6. No responguis a correus electrònics de remitents desconeguts

Els correus electrònics de remitents desconeguts i/o sospitosos no s'haurien de respondre. Hi ha dues maneres d'atacar-te: en primer lloc, mitjançant l'enviament d'un enllaç que et demanen que obris i que, en general, és codi maliciós; la segona opció, igualment perillosa, és respondre a un correu d'algú que no s'identifica degudament, amb un correu ple de faltes d'ortografia o de concordança. Si es dona alguna d'aquestes dues situacions, el millor que pots fer és enviar el correu a la paperera de reciclatge.

7. Filtra les adreces d'internet

Filtrar les adreces d'internet on entres és un altre aspecte recomanable i, en aquest sentit, hi ha dues coses que pots fer. Una primera opció és l'autoregulació, és a dir, descartar d'entrada aquelles webs que saps que no són segures. La segona possibilitat, i la més comuna, és que comprovis a la barra de navegació si la web té activat el cadenat de seguretat (SSL, Secure Sockets Layer); en cas afirmatiu, no hi ha cap problema.

8. Vigila els dispositius extraïbles que utilitzis (USB o DVD)

L'ús dels dispositius extraïbles continua existint, tant per reproduir (CD o DVD) com per desar informació (Memòria USB, disc extern). Com a principi general, és bo que t'asseguris que la procedència del dispositiu és fiable i, si depèn de tu, que hagi estat custodiat correctament. Aquestes bones pràctiques reduiran les possibilitats que pateixis atacs.

Conclusió

Els atacs informàtics es poden evitar de diverses maneres, així que val la pena saber com. Busques un servei d’internet fiable? A Andorra Telecom et proporcionem una solució adaptada a les teves necessitats i fiable. Contacta'ns!

Comparteix-lo

facebooktwitterlinkedinwhatsappmail