Com crear un PODCAST de qualitat en 5 passos?

Data de publicació: 27/09/2023

Com crear un PODCAST de qualitat en 5 passos?

Crear un podcast de qualitat requereix una sèrie de passos i tècniques, no es tracta només de saber parlar. Aquí t’expliquem com aconseguir un resultat professional. 

Etapes per a crear un podcast de qualitat

Sigui per un afany divulgatiu o per a monetitzar, crear un podcast exigeix un compromís i una continuïtat. I davant de la multitud de continguts que pul·lulen per la xarxa, es fa necessari complir amb uns estàndards mínims i intentar destacar. Exigeix molta competència i, per tant, és imperatiu arribar a l'excel·lència. Per això mateix, has de prendre’t seriosament el procés de creació dels teus enregistraments per a tenir èxit. Aquí t’indiquem les 5 etapes que has de seguir:

1. Crear un podcast: tria i delimita bé la temàtica

La primera pregunta que s’ha de respondre és "què diré" o "de què vull parlar". I és fonamental que això estigui molt ben definit des del principi. El cert és que els pòdcasts miscel·lanis no acostumen a tenir gaire èxit, tret que estiguin associats a una figura important. Un cop sàpigues de què parlaràs, hauràs de plantejar-te el format: pot ser un monòleg, una tertúlia o un podcast d’entrevistes; o, també, pot ser una barreja de tots aquests elements, degudament ponderats. Ara bé, és imprescindible que aquesta creació temàtica sigui sempre coherent i rigorosa, evitant les fake news. Si tens dubtes, aprofita per comparar els principals canals (Ivoxx i Spotify) mitjançant una cerca. Això pot donar-te inspiració sobre el que falta i el que pots aportar. 

2. Planifica una freqüència

La freqüència del podcast és un altre dels aspectes clau que has de resoldre abans de començar. Si vols generar un cert engagement, una publicació setmanal seria el mínim necessari, perquè, si no, corres el risc que el teu pòdcast baixi a la llista de reproducció dels usuaris.  Juntament amb la freqüència de publicació, també has de tenir clar la durada de cada publicació. Per norma general, els usuaris s’acostumen a una durada determinada, i seria bo que, en la mesura del possible, t’ajustis al que està establert prèviament. Això dona coherència i una pauta a l’usuari.  En definitiva, la freqüència de publicació i la durada és part del brànding del podcast. Per això és una qüestió que has de cuidar perquè t’identificarà, cap a bé o cap a malament. 

3. Estableix un guió

Els podcasts han de seguir un guió; la improvisació és cosa de les transmissions en directe. I el guió es pot fer d’un capítol, o planificant una seqüència de capítols.  Quan es faci un capítol, has de tenir clar de què parlaràs, quins temes vols tocar, i la durada d’aquests. En el cas que facis una entrevista, has de saber quines són les preguntes que faràs. I, sempre que sigui possible, no t’hauries de moure d’aquestes pautes perquè no hi hagi problemes.  El guió pot deixar un petit espai a l’espontanietat, però sempre ha de ser dins dels punts establerts. 

4. Enregistra el podcast

L'enregistrament sonor del podcast és el moment clau, i aquí hi ha diversos elements que has de tenir presents. Són els següents:
  • L’entorn en qual el que s'enregistrarà. Intenta que sigui silenciós, perquè d’aquesta manera evitaràs interferències. La qualitat del so és clau per a una bona experiència d’usuari. 
  • Els equips d’àudio han de ser de qualitat. Aquí val la pena invertir en un bon micròfon, perquè així aconseguiràs que el senyal arribi en bones condicions. La qualitat del so es nota, i molt.
  • Comprova el so dels teus convidats. Si enregistraràs trucades telefòniques amb algun convidat, comprova abans que la qualitat d’aquesta és bona. 
Per tant, aquests elements són clau per tal que el pòdcast sigui de bona qualitat, i s’han de tenir en compte abans. 

5. Edita el podcast

L’edició del podcast és l’última part del procés, i ens permet millorar la qualitat de cada publicació. De fet, a ningú que vulgui crear un pòdcast de qualitat se li acudeix penjar un episodi sense comprovar abans que estigui en bon estat.  Les maneres d’editar un podcast són, bàsicament, tres. En primer lloc, el tall de moments o espais prescindibles, sense que això comprometi la continuïtat de l'enregistrament sonor. Per altra banda, la millora en la resolució de l’àudio, per exemple, per a augmentar el volum (més comú) o per a reduir-lo. I, finalment, per a eliminar interferències Una vegada que tinguis el pòdcast editat, ja el podràs compartir a les teves xarxes socials i plataformes. Spotify i Ivoox són imprescindibles, però també pots utilitzar YouTube en alguns casos, així com introduccions amb Reels a Instagram

En conclusió...

Crear un podcast de qualitat és possible, però has de ser metòdic i constant. Vols una connexió a internet de qualitat per a fer els teus enregistraments? A Andorra Telecom oferim diverses possibilitats que estan al teu abast. Truca’ns i t’informarem!

Comparteix-lo

facebooktwitterlinkedinwhatsappmail