10 dones importants en la història de la tecnologia

Data de publicació: 19/03/2024

10 dones importants en la història de la tecnologia

El binomi dones i tecnologia té una gran importància, tot i que durant molt de temps el paper femení fos poc conegut. Aquest article parla de 10 dones que han contribuït a rellevants avenços tecnològics. 

Dones i tecnologia: persones que han fet història

Tot i que sempre, en un grau o altre, hi ha hagut avenços tecnològics, aquests es van fer decisius en el segle XX. I tot i que, tradicionalment, s’ha parlat d’homes com a inventors, el cert és que, ja al segle XIX, va haver-hi dones que van fer aportacions de gran importància en el desenvolupament tecnològic. El que passava era que, o no podien firmar els seus treballs, o que ho havien de fer amb noms masculins o pseudònims.

A les últimes dècades, la quantitat de dones que treballen en el camp de les tecnologies s’ha multiplicat en els seus diferents àmbits. Avui en dia, aporten el seu coneixement a cara descoberta i sense necessitat de persones interposades. Aquí tens 10 exemples que has de conèixer: 

1. Dones i tecnologia: Ada Lovelace

No podem parlar de desenvolupament tecnològic sense fer-ho d’Ada Lovelace (1815-1852), una dona que va ser una visionària en el seu temps. La seva principal aportació va ser la creació del primer algoritme, que ha servit anys després per a la programació informàtica; avui en dia, seria impossible qualsevol desenvolupament sense la seva contribució. La seva precocitat respecte als desenvolupaments posteriors fan que la considerem la dona més important en aquest àmbit. 

2. Annie Easley

Annie Easley (1933-2011) té importància per la seva contribució en la NASA al projecte de programari per al coet Centaure, però també pels estudis de vehicles que funcionessin amb bateries. Per tant, aquesta persona va ser pionera a contribuir al desenvolupament dels cotxes elèctrics o híbrids. El seu treball va ajudar al fet que, posteriorment, es desenvolupessin noves tecnologies.

3. Evelyn Berecin

Evelyn Berecin (1925-2008) és un personatge central en el desenvolupament tecnològic per partida doble. En primer lloc, perquè va ser la creadora del primer processador de textos, el 1968, que ha precedit als que utilitzem avui en dia. Per altra banda, perquè va idear el primer sistema de reserva de bitllets d’avió, facilitant l’adquisició des de llavors. 

4. Ángela Ruiz Robles

Ángela Ruiz Robles (1895-1975) potser no és tan coneguda, però la seva aportació al desenvolupament tecnològic és innegable. Va ser la creadora de la primera enciclopèdia mecànica, que és precedent directa del que coneixem com a llibre electrònic. A més, cal destacar que, ja a la dècada de 1960, aquesta professora va patentar el seu invent. 

5. Hedy Lamarr

Hedy Lamarr (1914-2000) va ser un personatge polifacètic i, tot i que en vida va ser coneguda per les seves aportacions cinematogràfiques, també té una importància decisiva en el desenvolupament tecnològic. Gràcies a ella, per exemple, es va inventar l’espectre eixamplat, i sense això tecnologies com el wifi, el GPS o el Bluetooth no serien viables. Tot i que la tècnica s'ha hagut de perfeccionar, és indubtable que aquesta primera aportació va ser decisiva. 

6. Frances Elizabeth "Fran" Allen

Frances Elizabeth "Fran" Allen (1932-2020) ha tingut una aportació clau en l’automatització de tasques i optimització de codis, facilitant les tasques de programació. Va ser la primera dona a rebre el premi Turing (el 2006) i va ser, també, sòcia destacada d’IBM. Per tant, podem dir que ella va aconseguir trencar el sostre de vidre a la seva època, perquè fins a llavors el guardó només havia recaigut en homes. 

7. Mary Lee Woods

Mary Lee Woods (1924-2007) ha tingut una gran importància per ser una de les primeres consultores informàtiques independents, però també per ser part de l'equip que va programar l'ordinador Ferranti Mark I, el primer que es va comercialitzar. Va tenir en vida una certa rellevància pública, associada a les noves tecnologies. Per aquest motiu, és una persona coneguda en aquest àmbit.

8. Susan Kare

El cas de Susan Kare (1954) és especialment interessant, perquè ha estat capaç d’unir art i tecnologia. De fet, és la creadora de la tècnica del píxel art, que va permetre crear les icones que avui en dia utilitzem en tots els ordinadors i dispositius mòbils. Ha treballat amb Apple, Facebook, Microsoft, Motorola, IBM, Sony, Intel i Pinterest. Encara està en actiu, contribuint a humanitzar les noves tecnologies i fer-les més accessibles. 

9. Radia Joy Perlman 

Radia Joy Perlman (1951) ha contribuït d'una forma important a facilitar la navegació i la seguretat a internet. La seva principal aportació és la creació del protocol SPT (Spanning Tree Protocol), per a aconseguir la comunicació entre diversos ordinadors. Gràcies a aquesta tecnologia, és possible que es pugui manejar i guardar una quantitat ingent de dades. En conseqüència, no es pot menysprear la seva rellevància actual en el binomi dones i tecnologia.

10. Karen Sparck Jones

La contribució de la Karen Spärck Jones (1935-2007) ha estat clau per a la recuperació de dades. Amb una formació essencialment autodidacta, la seva aportació més rellevant ha estat la creació de l'algorisme IDF (Inverse Document Frecuency), que permet la recuperació d'informació, prenent com a referència la més important. Gràcies al seu treball, s'han pogut desenvolupar els principals motors de cerca com Google.

Conclusió

La relació entre les dones i la tecnologia sempre ha existit, i afortunadament, en els últims dos segles aquest talent ha començat a visibilitzar-se amb noms i cognoms. Busques una connexió a internet de qualitat per feina o oci? A Andorra Telecom t’oferim diverses opcions perquè no tinguis problemes de connectivitat. ¡Contacta’ns per saber-ne més!

Comparteix-lo

facebooktwitterlinkedinwhatsappmail