Com evitar que et facin hacking al mòbil | Cuida la teva privadesa

Data de publicació: 25/01/2023

Com evitar que et facin hacking al mòbil | Cuida la teva privadesa

Avui dia, saber com evitar que et facin hacking al mòbil és imprescindible per protegir no només el dispositiu, sinó també la teva informació personal. ¡Coneix com protegir-lo millor!

11 consells per evitar que el teu mòbil sigui hackejat

Els telèfons mòbils han esdevingut un accessori que forma part del nostre dia a dia pels seus múltiples avantatges i funcions, i actualment moltes persones emmagatzemen una gran quantitat d'informació en aquest dispositiu. Aquesta informació pot incloure dades personals, contrasenyes o, fins i tot, dades bancàries, entre d'altres.

Per aquest motiu, és important conèixer les diferents ciberamenaces que poden posar els nostres dispositius mòbils en perill i què podem fer per evitar que això passi. També és essencial saber quins senyals poden indicar-te que han fet hacking al teu mòbil. Al cap i a la fi, la majoria de les connexions a internet es fan pel telèfon mòbil, de manera que minimitzar els riscos és importantíssim.

Vols conèixer més sobre com protegir el teu dispositiu i evitar que sigui hackejat? Avui et donem 11 consells que t'ajudaran a evitar que això passi. Pren nota:

1. Actualitza el teu mòbil per evitar que sigui hackejat

És important, en primer lloc, que t'asseguris que el teu dispositiu està sempre actualitzat a la versió més recent. Això és necessari perquè les actualitzacions no només serveixen per corregir petits errors, sinó també per millorar la seguretat del sistema. D'altra banda, és recomanable que les diferents aplicacions que tinguis baixades també estiguin sempre actualitzades.

La bona notícia és que, en general, les actualitzacions als telèfons mòbils es fan automàticament si el tens connectat a internet. De tota manera, és una cosa que no pots deixar passar perquè, precisament, gran part dels atacs amb programari maliciós es fan aprofitant les bretxes de seguretat de versions antigues dels sistemes operatius.

2. Bloqueja la pantalla quan no utilitzis el telèfon

Quan no utilitzis el telèfon, assegura't que la pantalla estigui bloquejada i configura el dispositiu de manera que, per accedir-hi, calgui introduir un codi, un patró de dibuix, o bé utilitzar opcions com el reconeixement de l'empremta dactilar o reconeixement facial.

Això també et servirà per augmentar la seguretat del dispositiu en cas que el perdis en un lloc públic, per exemple. També és essencial que l'accés a les aplicacions que continguin informació personal requereixi una contrasenya.

El bloqueig també es pot aplicar a llarg termini. Ara bé, perquè funcioni s'han de complir dues condicions: la primera, que tinguis un patró previ; i posteriorment, que si trigues un temps a reactivar-lo, l’apaguis o bloquegis de manera permanent. Això reduirà molt els problemes.

3. Ves amb compte quan utilitzis xarxes wifi públiques

Utilitzar una xarxa wifi pública pot ser molt pràctic, però també pot perjudicar la seguretat del dispositiu. Per aquest motiu, és més recomanable que, quan sigui possible, utilitzis les dades mòbils per accedir a Internet. Si necessites utilitzar la xarxa wifi oberta, evita pàgines web i aplicacions on hagis d'introduir dades personals o contrasenyes. Les xarxes WiFi públiques, a més de tenir velocitats més lentes, estan més exposades.

Un dels inconvenients de les xarxes WiFi públiques són, precisament, el fet que estiguin obertes. I això, indubtablement, facilita i multiplica les possibilitats que es produeixin atacs. Si no és imprescindible, hauries d'ajustar l'ús d'aquesta xarxa a l'essencial, i sempre amb un antivirus.

4. No obris enllaços sospitosos

Per descomptat, una de les claus principals per evitar que et facin hacking al mòbil és anar amb molt de compte quan rebis correus electrònics, missatges de text o missatges a través de xarxes socials que continguin enllaços sospitosos. Mai facis clic a enllaços que poden semblar sospitosos o si no coneixes la font d'on prové el missatge. En cas contrari, podries estar proporcionant accés al teu telèfon , arriscant-ne la seguretat i facilitant la suplantació d’identitat.

La prudència és una actitud recomanable en tots els sentits, i també quan utilitzes el telèfon mòbil. Davant del dubte, i si aquest és raonable, el millor és no obrir i destruir directament el missatge o comunicació. Pensa que, els darrers anys, l'enviament de missatges sospitosos amb programari maliciós s'ha multiplicat.

5. No comparteixis dades personals

Evita compartir més informació personal del compte a les xarxes socials, com ara números de telèfon o ubicacions. D'altra banda, intenta no desar informació personal relacionada amb comptes bancaris, contrasenyes o dades geogràfiques al dispositiu mòbil, i elimina els correus i missatges que continguin informació confidencial. Si bé els telèfons mòbils són una oportunitat per realitzar múltiples funcions, si els perds tens un risc més gran.

I si tens la mala sort que et roben el telèfon mòbil o el perds, com menys informació tinguis emmagatzemada, millor. Pensa que en aquests casos el temps és or, tant per a tu com per als amics del que és aliè.

6. Activa la verificació en dos passos

Activar la verificació en dos passos en aquelles aplicacions que continguin dades personals també és una manera d'evitar que et facin hacking al mòbil. I és que així introdueixes un element de dificultat per rebre atacs, perquè calen dues claus diferents. El nombre d'apps i dispositius que utilitzen l'autenticació en dos passos creix any rere any, i no és casualitat.

Per aquest motiu, et recomanem fer aquest procés en aquelles aplicacions en què això sigui possible.  El telèfon mòbil no hauria de ser l'excepció, i instal·lar aquesta funcionalitat és molt senzill; així guanyaràs en seguretat.

7. Utilitza contrasenyes segures per evitar que et facin hacking al mòbil

Per descomptat, també cal utilitzar contrasenyes segures, i no repetir les mateixes claus d'accés en diferents aplicacions. Una contrasenya segura hauria de combinar lletres minúscules, majúscules, números i símbols. Canviar les contrasenyes de tant en tant també pot ajudar a evitar atacs informàtics. D'altra banda, també és recomanable evitar desar la contrasenya; encara que pot resultar una mica pesat, és molt millor tornar a introduir-la cada vegada que vulguis accedir a l'aplicació.

Sempre que sigui possible, intenta que les contrasenyes no es memoritzin per defecte al dispositiu. Encara que tinguis aquesta opció, no acostuma a ser el més segur. De vegades això és poc pràctic, però com a criteri general, cal que ho tinguis present.

8. Fes servir aplicacions antivirus

Instal·lar una aplicació antivirus al dispositiu també t'ajudarà a evitar que et facin hacking al mòbil perquè afegeix un plus de seguretat. Fa molt de temps que els antivirus són un element indispensable a qualsevol ordinador, i actualment moltes empreses també ofereixen aplicacions de característiques similars per a dispositius mòbils.

Quan cerques una app antivirus has de valorar dues coses, per sobre de tot. En primer lloc, quines prestacions té i la seva efectivitat, cosa que pots comprovar als comentaris dels usuaris.

La segona opció, no menys important, és el sistema operatiu del teu  telèfon mòbil (iOS o Android). D’aquesta manera, serà més fàcil triar la que et vagi millor.

Hi ha models que ja inclouen algun tipus de protecció de sèrie. De totes maneres, si el teu telèfon mòbil guardarà dades delicades, és molt recomanable que descarreguis una llicència d'ús d'un antivirus Pro si vols evitar que el teu mòbil sigui hackejat.

9. Evita carregar el mòbil a ports USB públics

Els carregadors públics poden ser una opció molt pràctica i còmoda quan no som a casa i el nostre telèfon té poca bateria. Tot i així, és important anar amb molt de compte, i sempre que sigui possible, és recomanable evitar aquests ports USB. Els ports USB de càrrega públics poden ser piratejats per robar dades personals de les persones que els utilitzen, de manera que cal evitar aquest tipus d'accessoris per carregar el telèfon mòbil.

Com en tot, si has de carregar-lo, que sigui al teu domicili sempre que puguis. Tot i que el risc zero no existeix, sí que minimitzaràs les possibilitats de robatoris de dades que et poden portar problemes. Al cap i a la fi, tot allò que no controlis augmenta les opcions de patir aquest tipus de situacions per evitar que el teu  mòbil sigui hackejat.

10. Fes còpies de seguretat

Tots aquests hàbits t'ajudaran a evitar que et facin hacking al mòbil. No obstant això, fer còpies de seguretat de les fotos i documents que deses al dispositiu mòbil pot ser una bona opció per si, en alguna ocasió, el teu telèfon es veu malmès. Així, a més, podràs recuperar tota la informació en cas de perdre el dispositiu. Conèixer com funcionen aquests tipus de dispositius és altament recomanable per a la teva tranquil·litat a curt i llarg termini.

Hi ha diversos sistemes operatius que fan un backup automàtic amb certa freqüència. ????I si a això li afegeixes la connectivitat amb els comptes de Google, és relativament fàcil recuperar gairebé totes les dades en poc temps. Per tant, és un altre factor important.

11. No descarreguis apps en punts no fiables

La descàrrega d'apps és una altra font de problemes potencials i atacs informàtics. Per què? Doncs perquè, si no ho fas des d'una ubicació fiable, és molt fàcil introduir programari maliciós al telèfon mòbil. La solució passa per restringir les descàrregues a aquests punts:

  • Apps oficials com Google Play i Apple Play. En aquests casos, ja hi ha una revisió prèvia, de manera que els riscos es minimitzen. Descarregant des d'aquí és poc probable que tinguis problemes.
  • La pàgina web oficial de l’empresa o d’una institució pública. Atenció, això només es vàlid en el cas que la web tingui els certificats de seguretat vigents i, sobretot, una reputació. En cas contrari, és preferible que et limitis a les descàrregues a Google Play o Apple Play.

Tenir prudència és fonamental en aquest context per evitar que el teu mòbil sigui hackejat. En conseqüència, i encara que et pugui semblar molt fiable, prendre aquestes precaucions et serà molt útil

L'objectiu d'Andorra Telecom és oferir-te solucions de telefonia i Internet que s'adaptin a les teves preferències i necessitats, sempre acompanyades de consells útils i pràctics per evitar que el teu mòbil estigui hackejat i pel teu dia a dia, que podràs trobar al nostre blog. Contacta amb nosaltres per aclarir qualsevol dubte!

Comparteix-lo

facebooktwitterlinkedinwhatsappmail