T’expliquem les claus per detectar i evitar les fake news

Data de publicació: 06/09/2023

T’expliquem les claus per detectar i evitar les fake news

Evitar les fake news és més senzill si tens en compte una sèrie de pautes fixes. Aquí te les expliquem millor, així que no deixis de llegir...

Claus para detectar i evitar les fake news: consumeix informació de qualitat

Entenem com a fake new aquella notícia falsa o que no està contrastada correctament; popularment, també les denominem notícies falses o enganyoses. La diferència respecte a una negligència professional és que aquí es coneix la falsedat de la informació que es difon. Si la ciberseguretat és central, saber triar els continguts que llegim, també. 

Per desgràcia, als últims anys, s’han multiplicat aquestes notícies falses a través de les xarxes socials i dels mitjans digitals. En conseqüència, és important saber distingir una notícia vertadera d’una fake new. Aquestes són les formes d’evitar les fake news:

1. Consulta les fonts

El primer pas és consultar la font i comprovar si és un organisme governamental, empresa o agència amb una trajectòria i un prestigi en el periodisme, sigui tradicional o digital. Si una notícia no té una font, o simplement no la pots trobar a internet, o només la trobes a través de les xarxes socials, estàs davant d’una fake new, no cal que perdis més temps. 

De totes maneres, sempre hi ha un element de subjectivitat: a algunes persones, un mitjà els hi semblarà més tendenciós que un altre. Dit això, és un primer filtre per comprovar si la notícia té un aire de veracitat. 

2. Comprova el nom de l’autor

El nom de l’autor és un altre dels elements que et permeten comprovar si la notícia està o no contrastada. És possible que la notícia consti com a redacció; en aquest cas, t’has de remetre a l’agència o mitjà de comunicació que la publiqui; en cas contrari, i si està firmada amb nom i cognoms, donar una ullada a Google per a conèixer la trajectòria i prestigi de l’autor també et servirà. 

És evident que, si un autor té una mala reputació, hauries de desconfiar del que publiqui. Per aquest motiu, no està de més que valoris aquesta qüestió. 

3. Compara el titular a un buscador

Comparar un titular a un buscador es una manera de filtrar millor si una notícia és bona o si és una fake new. No obstant, és possible que hi hagi un titular sensacionalista amb informació veraç en el cos de la notícia. En tot cas, és una altra de les accions que aconsellem per distingir una notícia de qualitat d’una de fake. Les notícies de qualitat són fàcils de comparar, perquè hi ha diversos titulars similars a la xarxa amb la mateixa data. 

4. Analitza el cos de la notícia

Analitzar el cos de la notícia és, sense cap dubte, la millor manera d’afinar quan tot el demés sembla correcte. I per això, hauries d'atendre els següents elements:

  • La informació que es dona, i si aquesta es correspon o no amb el titular. Una fake new pot tenir un desenvolupament al cos de la notícia que no coincideixi amb el titular. Molts desaprensius busquen generar aquest impacte inicial, tot i que després la notícia digui el contrari. 
  • La qualitat de la redacció. Si hi ha errors ortogràfics o sintàctics, és possible que estiguis, o davant una traducció de mala qualitat, o bé davant d'un impostor. Aquest és un altre element perquè puguis descartar la veracitat d’una notícia. 
  • Que les dates dels fets i els llocs quadrin. Això és molt subtil, però pensa que avui en dia, amb la Intel·ligència Artificial (IA), és perfectament possible escriure textos o resumir-los, però aquesta tecnologia també té errors. 

Val la pena que donis una ullada a aquests ítems, perquè segur que contribuiran a aclarir dubtes. Si algun punt falla, pots desconfiar. 

5. Fixa’t en la data de publicació

És relativament comú que es republiquin com a actuals notícies que tenen alguns mesos, o inclús un any d'antiguitat; això passa sobretot a les xarxes socials; d'aquí ve que hagis de revisar amb atenció la data. En aquest cas, és possible que no hi hagi intencionalitat en qui ho ha publicat en el seu dia, però sí en qui l’està difonent; per tant, la podríem considerar una notícia falsa. 

6. Evitar les fake news: verifica el vídeo o les imatges

Una altra manera de comprovar si una notícia es falsa o no és amb els vídeos o imatges que conté. Primer, cal revisar que el titular i el cos de la notícia tenen relació amb el material audiovisual. I posteriorment, buscar la imatge i el vídeo als buscadors, perquè moltes fake news el que fan és copiar i enganxar d’altres notícies. Finalment, en el cas que les imatges o vídeos tinguin poca definició o ombrejats excessius, això ens hauria de fer sospitar. 

En resum...

Evitar les fake news és més fàcil si ets metòdic amb les tècniques de detecció. Vols una connexió a internet de qualitat per a accedir a les últimes notícies actualitzades? A Andorra Telecom tenim diferents solucions adaptades al que necessitis. Truca’ns i t’informarem!

Comparteix-lo

facebooktwitterlinkedinwhatsappmail