Internet amb el mòbil: com evitem una connexió no desitjada?

Data de publicació: 30/08/2022

Internet amb el mòbil: com evitem una connexió no desitjada?

Actualment, fer servir internet amb el mòbil és el més habitual, però tots volem administrar les nostres dades i connexions correctament. Vols saber com evitar una connexió a les xarxes no desitjada? T’ho expliquem amb detall.

Les maneres d’evitar que el mòbil es connecti a internet

El primer que has de tenir present és que la ruta per a evitar connexions no desitjades dependrà de cada model. No sempre és la mateixa, de manera que cal que entenguis com funciona la configuració particular del teu mòbil. Dit això, en termes generals el procediment és senzill i depèn de qüestions de privacitat. Ens centrarem, en aquest cas, en la gestió de les connexions wifi, les connexions de dades i les aplicacions.

Els motius pels quals pots voler restringir l’ús d’internet amb el mòbil són de tres tipus. D’una banda estan les qüestions de seguretat, ja que en una xarxa wifi pública el trànsit no és xifrat i existeix la possibilitat de rebre atacs informàtics. En segon lloc està la qüestió de la gestió correcta de les dades, ja que l’operador en proporciona una xifra límit. Finalment, en el cas que vulguis desconnectar la connexió wifi a la llar per permetre funcionar millor d’altres dispositius connectats.

Cal dir que aquesta informació està concebuda per als sistemes operatius Android i iOS. Pren nota de com desactivar internet amb el mòbil quan no el vulguis fer servir:

Connexions wifi

Existeixen dos tipus de connexions wifi: pública o privada. Ambdós casos són diferents, tot i que la solució és similar. En general, el procediment és senzill, el més important és la seguretat.

Una connexió pública no et demanarà cap contrasenya prèviament. Aquesta connexió és la que es fa servir en parcs públics, aeroports i alguns municipis. És evident que, com que no hi ha una encriptació de les dades, el trànsit no és segur. En aquest cas, et recomanem que directament desactivis el wifi. Al teu mòbil hi ha un botó que cal apagar per evitar aquest problema. Si no l’has establert com a connexió predeterminada, no caldria fer res al respecte.

La segona qüestió és la de la connexió del wifi privada que fas servir a casa teva o en la de coneguts. En aquest cas, és possible que el mòbil es connecti automàticament quan entres a la teva llar com a connexió predeterminada. L’única cosa que hauràs de fer en aquesta situació és mantenir apagat el botó del wifi. De no fer-ho així, es connectarà per defecte.

Si vols que aquesta situació sigui permanent, el més adequat és entrar dins la Configuració, Xarxes i desactivar l’interruptor wifi. D’aquesta manera, t’estalviaràs qualsevol mena de sorpresa amb el temps. El procediment és similar a Android i iOS.

Connexions de dades

Les connexions de dades tenen un avantatge i, al mateix temps, un inconvenient. En primer lloc, el fet que si no estan enceses la despesa és nul·la. Contràriament, és possible que tinguis el botó activat sense adonar-te’n i, si utilitzes el mòbil per veure vídeos, el problema pot resultar evident. I aquest problema, si parlem de dades internacionals, es multiplica.

La forma clàssica d’interrompre la connexió, tant a Android com a iOS, és apagar el botó de les dades mòbils que tens a la part superior del dispositiu. Ara bé, si prefereixes tenir una garantia a mig i llarg termini amb Android, pots entrar dins Configuració, Xarxa, Xarxes Mòbils, i apagar els botons de Dades Mòbils i Itinerància Internacional, per a evitar aquest risc. A iOS hauràs d’anar a Ajustos, Dades Mòbils i desactivar l’interruptor.

Hi ha algunes apps que s'actualitzen en segon pla i sense comunicar-te res quan estan funcionant amb la teva connexió wifi o dades. I és evident que, de vegades, el consum que generen és enorme. Si el que vols és tenir un control selectiu, hi ha opcions.

En els sistemes operatius Android, has d'entrar a Configuració, posteriorment a Xarxa i, finalment, a Xarxes Mòbils. A continuació, cal entrar a l'aplicació que vulguis i desactivar els botons Dades de Referència i Ús de dades sense restriccions. Això sí, recorda que això implicarà una desactualització.

Els sistemes operatius iOS tenen un procediment diferent. Per a fer-ho has d’entrar a Configuració i posteriorment, a Dades Mòbils. Això et permetrà accedir a totes les aplicacions, i allà pots desactivar l'interruptor per a aquelles apps que no vulguis que consumeixin dades.

Els  desavantatges d’evitar les connexions per a l’ús d’internet al mòbil

Conèixer els desavantatges d'evitar les connexions per a l'ús d'internet al mòbil és molt important. Per això, comprovarem quins són els punts que has de tenir present. Pren nota:

Els desavantatges del bloqueig de les connexions a internet estan derivats, sobretot, d'un mal ús. En primer lloc, si bloqueges el wifi per utilitzar les dades, és probable que tinguis menors prestacions a la connexió (solen ser més lentes).

El segon problema dels bloquejos de l'ús d'internet és que deixes de fer servir una tecnologia molt útil. De vegades, algunes xarxes wifi funcionen molt bé, de manera que és una pena renunciar al seu ús. En conseqüència, només és una opció interessant si, provisionalment, l'has d'aplicar.

Consells per a un ús d'internet al mòbil útil i segur

L'ús d'internet pel telèfon mòbil és molt rellevant i, sortosament, existeixen maneres de navegar per internet molt útils i segures. Primer de tot, segueix aquests protocols que t'estalviaran problemes a priori:

Navega per pàgines web fiables

La navegació per pàgines web que siguin fiables és una manera de minimitzar riscos.

De fet, fer la comprovació és molt fàcil: simplement, mira si la pàgina web té un cadenat a la part superior esquerra o no, o si tens algun avís de connexió no segura quan accedeixes a la pàgina.

Aquest consell serveix indistintament per a les connexions amb dispositius de sobretaula i telèfons mòbils. Per aquesta raó, és una qüestió destacada que no s’hauria d'obviar en cap moment.

Si ho creus necessari, fes servir un antivirus

Avui dia, hi ha nombrosos antivirus per a Android i iOS. En alguns casos, són gratuïts, així que t'animem a descarregar-te'n algun. Potser no podràs evitar que una altra persona es connecti, però pot ser sí el hackeig o el phishing. També has de saber que, així, eliminaràs alguns problemes de la teva navegació quotidiana. No està de més incloure'l, perquè dificultarà la feina als amics del que és aliè.

El que sí que has de tenir present és que per a cada model o tipologia de mòbil hi ha un tipus d’antivirus diferent. I també hi ha antivirus de pagament, de manera que és més fàcil comparar.

Per tant, és convenient que comparis les diferents opcions per triar la que millor s’adapti a tu.

Comprova que tens el mòbil sempre a mà

Això és una obvietat, però cal no oblidar-ho. Pensa que, de vegades, això pot ser fins i tot fortuït, per un fill o perquè un familiar utilitza el teu mòbil puntualment. De vegades, sense voler, es premen botons que no s'han de tocar. Per tant, tingues-ho present.

La veritat és que totes les persones han de fer un ús responsable del seu telèfon mòbil, per la seva importància com a terminal de dades. I si no fas servir el mòbil, et recomanem que el bloquegis.

Restringeix el nombre d'usuaris que poden accedir al wifi

La restricció del nombre d'usuaris que poden accedir a la connexió wifi és una bona opció. En aquest cas, el que es fa és limitar l'accés dels dispositius que accedeixen a internet. I això també serveix per als telèfons mòbils. En aquest sentit, és una forma útil d’assegurar-te que no hi entra algú indesitjat.

La restricció del nombre d'usuaris es pot controlar mirant el router per memoritzar les claus. I sempre pots decidir a qui dones aquestes claus, o si les vols modificar en algun moment. D'aquesta manera, tindràs una experiència d'ús millor.

Conclusió

L’ús d’internet amb el mòbil, ben administrat, t’estalviarà despeses innecessàries. Ara bé, és molt recomanable que comptis amb una tarifa segons les teves necessitats. A Andorra Telecom t’oferim diverses solucions de telefonia mòbil amb dades adaptades al teu consum. Contacta ja amb nosaltres per saber-ne més!

Comparteix-lo

facebooktwitterlinkedinwhatsappmail