El mòbil i l'aigua: com saber si és resistent

Data de publicació: 02/09/2022

El mòbil i l'aigua: com saber si és resistent

Vols saber si tens un mòbil resistent a l'aigua ? Avui dia, la majoria de les persones s'emporten el telèfon mòbil a tot arreu, no només per mantenir el contacte amb amics i familiars, sinó també per fer fotos, gravar vídeos, escoltar música i consultar les xarxes socials, entre tantes altres activitats. Per descomptat, la platja i la piscina no són una excepció, i cal saber com protegir el mòbil de la calor , de l'aigua i de la sorra. Si mai t'has preguntat si el teu mòbil és resistent a l'aigua, a continuació t'expliquem com ho pots saber.

Els mòbils i la resistència a l'aigua

Són diversos els models de dispositius que, avui dia, compten amb aquesta característica, cosa que proporciona certa tranquil·litat als usuaris, que saben que el seu telèfon no es farà malbé en cas de caure a l'aigua o en dies de molta pluja. Tot i això, cal saber que el fet que un telèfon mòbil sigui resistent a l'aigua no sempre significa que aquest pugui ser usat sota l'aigua, per exemple, per fer fotos a la platja o a la piscina.

Els fabricants dels telèfons mòbils solen anunciar, quan promocionen els seus dispositius mitjançant la publicitat, les diferents característiques principals de cadascun dels models. Tot i això, la informació proporcionada pot no ser del tot detallada o clara. Hi ha diferents nivells o tipus de resistència a l'aigua, i cal conèixer quin és el del teu dispositiu. A més, també és important ser conscient que, un cop comencem a utilitzar un telèfon mòbil, hi ha diversos factors que poden variar-ne la resistència. Per exemple, els cops o les caigudes poden fer que algunes peces de l'interior del telèfon es desgastin i se separin. Aquests danys o canvis a l'interior del dispositiu poden afectar la resistència a l'aigua. Per tant, és imprescindible protegir sempre el mòbil de la manera adequada.

A més d'informar-te sobre si el teu dispositiu és resistent als líquids, també és important que sàpigues què fer si et cau el mòbil a l'aigua, per tal d'evitar que aquest es faci malbé i poder seguir utilitzant-lo durant molt més temps.

Descobreix si el teu mòbil és resistent a l'aigua gràcies a la certificació IP

Entre les diferents especificacions tècniques que componen la fitxa d'un producte hi ha la certificació IP. És una certificació creada per la Comissió Electrotècnica Internacional; aquest codi està compost per les lletres IP, que signifiquen “International Protection”, i dos números. El primer d'aquests números indica el nivell de protecció del dispositiu contra objectes sòlids, com la pols, i es mesura amb els números de l'1 al 6. El segon dígit es refereix a la resistència als líquids i es mesura amb els números de l'1 al 9. En cas que la protecció contra objectes sòlids o la resistència a líquids d'un dispositiu no s'hagi provat, al codi apareixerà una X en lloc del número corresponent.

La protecció contra líquids en telèfons mòbils

El dígit numèric que indica la resistència a l'aigua fa referència no només al cabal d'entrada (o de no entrada) d'aigua o altres líquids, sinó també a la pressió que aquests líquids han de tenir per aconseguir entrar al dispositiu en qüestió. Això és el que els diferents números indiquen en referència amb la resistència a l'aigua i altres líquids, tal com s'estableix a la norma IEC 60529:

  • IPX0: El telèfon no té protecció contra líquids.
  • IPX1: El dispositiu està protegit contra les gotes d'aigua que cauen verticalment.
  • IPX2: Està protegit contra les gotes d'aigua que cauen quan el mòbil està inclinat un màxim de 15 graus respecte a la seva posició normal.
  • IPX3: Disposa de protecció contra l'aigua ruixada.
  • IPX4: Està protegit contra esquitxades.
  • IPX5: Està protegit contra brolls d'aigua de baixa pressió, durant tres minuts com a mínim.
  • IPX6: Disposa de protecció contra brolls d'aigua d'alta pressió, durant tres minuts com a mínim.
  • IPX7: El dispositiu està protegit contra els efectes de la immersió a un metre de manera temporal durant 30 minuts.
  • IPX8: Està protegit contra els efectes de la immersió durant més de 30 minuts, i a una profunditat superior a un metre. La profunditat exacta a què es pot submergir el telèfon mòbil depèn de cada model. Per tant, serà el fabricant qui especificarà aquesta informació.
  • IPX9: El mòbil està protegit contra l?entrada d?aigua en condicions extremes. En aquests casos, el dispositiu és resistent a dolls potents d'aigua a alta temperatura, concretament, a 80 °C. Aquest nivell no està definit a la norma IEC 60529, sinó a l'estàndard alemany DIN 40050-9.

Ser conscient de fins a quin punt el teu telèfon mòbil és resistent a l'aigua et permetrà protegir-lo i cuidar-lo de manera adequada. D'aquesta manera, aquest es mantindrà com a nou durant molt més temps. Et convidem a descobrir més consells relacionats amb la telefonia i amb el manteniment dels dispositius electrònics a Connectem, el blog d'Andorra Telecom.

Comparteix-lo

facebooktwitterlinkedinwhatsappmail