Quins són els tipus de realitat virtual que hi ha avui dia?

Data de publicació: 15/06/2022

Quins són els tipus de realitat virtual que hi ha avui dia?

La realitat virtual és un concepte relativament nou, però en poc temps ha esdevingut una de les eines tecnològiques més populars i innovadores de l'actualitat. Això és degut a totes les possibilitats que ofereix i al fet que es pot aplicar a àmbits molt variats. Quan parlem de realitat virtual, ens referim a un tipus de tecnologia mitjançant la qual es crea un entorn simulat o fictici que ens permet sentir com si estiguéssim en espais o situacions diferents.

Originalment, la realitat virtual va sorgir en l'àmbit dels videojocs. Però, actualment aquesta tecnologia s'aplica a una amplíssima varietat de sectors, com ara la medicina, el turisme, l'entreteniment, o l’ensenyament a les aules universitàries. Hi ha diferents tipus de realitat virtual, els quals es diferencien en funció del nivell d'immersió. Els comentem a continuació.

Realitat virtual no immersiva

La realitat virtual no immersiva és la més habitual. És aquella on els usuaris són més conscients que es tracta d'una realitat simulada, que no és real. Una de les característiques principals d’aquest tipus de realitat virtual és que no requereix cap tipus d’accessori addicional, com les ulleres 3D.

L'exemple més clar d'aquest tipus de realitat virtual són els videojocs i els ordinadors. Ja que permeten als usuaris interactuar amb diversos espais i trobar-se en diferents situacions que no són reals, en temps real. Aquests usuaris tenen la possibilitat de moure's, comunicar-se amb altres usuaris i experimentar i descobrir nous mons. No obstant això, aquests usuaris no deixen de ser conscients en cap moment que la realitat que estan experimentant és simulada.

Alguns dels avantatges principals d'aquest tipus de realitat virtual, en comparació amb la resta, són el fet que, en no requerir cap equip addicional, resulta més econòmic. Els usuaris fan servir eines com una pantalla d'ordinador o una consola, i hi ha una amplíssima varietat de possibilitats quant a jocs i aplicacions.

La realitat virtual no immersiva no és únicament aplicable al món dels videojocs, encara que es tracta d'un sector amb el qual sovint es relaciona aquest tipus de tecnologia. Un altre exemple clar d'un ús cada cop més popular d'aquest tipus de realitat virtual és el sector immobiliari. Cada vegada són més les immobiliàries que fan servir aquesta tecnologia per oferir als seus possibles futurs clients la possibilitat de realitzar una visita virtual dels diferents habitatges que els podrien interessar. D'aquesta manera, els usuaris obtenen una idea molt més detallada de les característiques dels llocs esmentats, i tenen la sensació de trobar-se allà mateix.

Semi-immersiva

El segon tipus de realitat virtual de què hem de parlar és la semi-immersiva. Podríem dir que és un punt intermedi entre la no immersiva i la immersiva, ja que combina elements interactius tant del món virtual com del món real. A diferència de la realitat virtual no immersiva, la semi-immersiva sí que sol requerir l'ús d'un equipament addicional. Un exemple de realitat virtual semi-immersiva és el cinema 4D.

Aquest tipus de tecnologia també es fa servir molt en el sector de l'educació, així com en el sector industrial. També pot resultar de gran utilitat al sector empresarial, ja que diverses empreses l'utilitzen per mostrar als clients productes concrets, com ara mobles o objectes decoratius. Veiem, doncs, que aquest tipus de tecnologia proporciona una experiència més realista que en el cas de la no immersiva. 

Realitat virtual immersiva

Finalment, la realitat virtual immersiva és, tal com indica el nom, aquella en què el nivell d'immersió és més elevat. Es tracta d'una experiència més completa, ja que et permet sentir que estàs completament immers en una realitat diferent. Requereix l'ús d'unes ulleres o un casc que es connecten a l'ordinador. Aquest accessori compta amb una pantalla que ocupa tota la zona de visió de l’usuari, de manera que aquest se sent completament immers en el món virtual en qüestió.

L'usuari no només obté una visió de 360 graus, sinó que també se sent immers en aquest nou món mitjançant els altres sentits. Es tracta, sens dubte, del tipus de realitat virtual més innovador, però és important ésser conscients dels inconvenients que pot suposar per als usuaris. Un exemple d’això són possibles problemes de vista o d’addicció, en el cas de les persones que fan un ús excessiu d’aquesta tecnologia. Cal destacar, però, la gran quantitat d'avantatges i aplicacions que pot tenir la realitat virtual quan se’n fa un bon ús.

És clar que la realitat virtual seguirà evolucionant, donat que té una gran projecció de creixement i pot contribuir a avenços importants en una àmplia varietat de sectors. Si t'interessa la tecnologia i vols descobrir més curiositats sobre aquest àmbit, et convidem a seguir llegint el blog Connectem, d’Andorra Telecom.

Comparteix-lo

facebooktwitterlinkedinwhatsappmail