5 consells de seguretat al núvol que no has d'ignorar

Data de publicació: 22/03/2023

5 consells de seguretat al núvol que no has d'ignorar

La seguretat al núvol s'ha convertit en una qüestió clau per la quantitat de dades que es gestionen en aquests entorns. Aquí et donem alguns consells pràctics per garantir-la. 

5 consells de seguretat al núvol útils i pràctics

El concepte de seguretat al núvol va més enllà del perjudici que et generi en allò relacionat amb la reputació o l'economia; la legislació andorrana, des de la promulgació de la Llei 29/2021, també en responsabilitza les empreses. Per tant, avui ja no és una opció, sinó també una obligació legal. I és evident que això també s'ha d'aplicar als entorns al núvol.

Com a principi general, has de treballar limitant-ne l'accés, però també fent servir només les dades imprescindibles, sobretot si són de tercers. La llei actual, que és una adaptació del Reglament General de Protecció de Dades (RGPD), incideix, sobretot, en l'autoregulació. I això t'obliga a tenir una sèrie de protocols de seguretat al núvol per evitar situacions problemàtiques. 

Encara que el risc zero no existeix, sí que hi ha maneres de minimitzar-lo. Et podem donar alguns consells pràctics per reduir els riscos; pren nota: 

1. Restringir l'accés al núvol

Una de les precaucions bàsiques que has de prendre és restringir l'accés al núvol. Això què vol dir? Que només entrin en aquesta xarxa les persones que estiguin degudament autoritzades. Per fer-ho, has d'establir uns protocols d'accés i, preferentment, amb contrasenyes individualitzades. No en va, un accés públic és problemàtic. 

És un fet: com més persones puguin accedir al núvol, més percentatge de risc. Per aquesta raó, el més recomanable és que només entrin les persones que tinguin un bon motiu per fer-ho. D'aquesta manera, també introduiràs la capacitat de traçabilitat, sobretot si hi ha problemes posteriors. 

2. Introduir un factor d'autenticació doble

L'autenticació en dos passos s'ha convertit, en els darrers temps, en una manera d'evitar intrusions. Com que es tracta d'un filtre doble, és molt més difícil que hi entrin persones no desitjades. El que se sol fer és incloure la contrasenya i, posteriorment, una paraula clau o un número aleatori que s'enviarà al telèfon mòbil de qui hi vulgui entrar. Això, evidentment, serveix per verificar la identitat de qui hi accedeix.

És cert que introduir aquests factors és més costós, però la contrapartida és molt eficaç. Per això la majoria de grans empreses i nombroses xarxes socials (Facebook) els estan introduint per als usuaris. El que es busca, en definitiva, és que sigui pràcticament impossible l'entrada fraudulenta.

3. Utilitzar una contrasenya complexa

La contrasenya ha de ser prou complexa i potent com per posar-ho difícil a qui hi vulgui entrar. Per una banda, ja hem dit que hauria de ser individual. Un altre element decisiu és que contingui lletres, números, majúscules i, si és possible, algun símbol (#, € o ¿). I, també, és bo assenyalar que ha de tenir un mínim de 8 caràcters, i com més, millor. Finalment, recorda-la i no l'escriguis ni la comparteixis amb ningú.

La idea és clara: aconseguir que qui hi vulgui entrar ho tingui molt més difícil. I és un fet que, amb aquestes premisses, serà molt més fàcil que aconsegueixis el teu objectiu si prens determinades precaucions. Per tant, pensar bé quina serà la teva contrasenya val la pena. 

4. Desar còpies de seguretat

Desar còpies de seguretat o que es faci un backup sovint és una altra de les mesures de seguretat que hauries d'incloure. No en va, és possible que hi hagi caigudes del sistema que facin que es perdi informació; arribats a aquest punt, és important que el servei d'allotjament al núvol sigui fiable. Tingues present que les velocitats d'actualització varien en funció del proveïdor. 

En el passat, les còpies de seguretat s'efectuaven al disc dur físic. És evident que, al núvol, aquestes còpies es generen automàticament en aquest entorn. En general, es faran automàticament, però hauries de conèixer millor la freqüència i els riscos. 

5. Comptar sempre amb un antivirus

Oi que és evident? Doncs no podem deixar de recordar-ho: l'antivirus és fonamental per evitar qualsevol atac informàtic. Per molts sistemes de seguretat en l'accés que hi hagi, els fitxers que compartim, editem, rebem o enviem poden tenir programari maliciós. Per tant, cal tenir un antivirus de qualitat que doni solució a aquesta problemàtica i que, sobretot, pugui fer front a les noves amenaces.

És prioritari que consultis la compatibilitat amb el teu proveïdor al núvol, perquè el programari doni el millor de si mateix. Es tracta, sobretot, que no hi hagi disfuncions que repercuteixin negativament en el funcionament de l'entorn al núvol.  

En resum

La seguretat al núvol és un aspecte irrenunciable i saber com gestionar les connexions és imprescindible. Cerques una connexió a Internet de qualitat i que puguis personalitzar per minimitzar intrusions? Andorra Telecom ofereix nombroses opcions per a particulars i empreses. Posa't en contacte amb nosaltres i demana'ns un pressupost!

Comparteix-lo

facebooktwitterlinkedinwhatsappmail