Wifi o cable de xarxa: què és millor?

Data de publicació: 22/02/2023

Wifi o cable de xarxa: què és millor?

Les tecnologies de connectivitat de wifi o cable de xarxa Ethernet per a Internet són diferents i tenen avantatges i desavantatges. Aquí et donem més detalls perquè triïs amb criteri. 

Wifi o cable de xarxa, avantatges i desavantatges de cada opció

Les tecnologies wifi o cable de xarxa es diferencien pel tipus la connexió. En el cas del wifi, el dispositiu capta un senyal a distància, amb més o menys intensitat. Per contra, el cable de xarxa es connecta directament del dispositiu a l'encaminador o a un adaptador que el connecta directament.

A la dècada de 1990, les connexions a Internet eren, necessàriament, mitjançant cable. El motiu era eminentment tecnològic: només els ordinadors es connectaven a Internet; dispositius com els telèfons mòbils feien els seus primers passos i les tauletes no existien, per això no hi havia connexions wifi. Els centres de treball tenien diversos ordinadors connectats per cable, respectivament, de manera individual. 

Tot i això, en les dues últimes dècades hi ha hagut un canvi exponencial. L'enfocament de l'internet de les coses (IoT) fa que diferents objectes puguin tenir connexió a Internet, gràcies a sistemes com ara Bluetooth o wifi, i que es pugui treballar a distància i enviar paquets d'informació. El canvi, aquí, ha estat rellevant. I si tenim en compte que més de la meitat de la població està connectada a Internet, amb més raó és important que hi hagi noves connectivitats. 

Ara, la majoria de vegades funcionen amb wifi, encara que hi ha altres possibilitats; la veritat és que, si ens plantegem la disjuntiva entre wifi o cable de xarxa és perquè la segona opció se segueix utilitzant. I és convenient que sapiguem quina és la millor opció depenent del cas. Ara comprovarem els avantatges i desavantatges: 

Avantatges i desavantatges del wifi

Quan parlem de wifi, hem de tenir en compte que té els seus pros i contres. I que encara que sigui una tecnologia generalitzada, no per això hem de deixar de fer aquesta anàlisi. Al cap i a la fi, aquesta no deixa de ser una decisió d’inversió de certa importància. Pren nota, això t’interessara:

Avantatges del wifi

El principal avantatge del wifi, i que ha fet que es generalitzi, és que serveix per a una multitud de dispositius. Amb un encaminador de senyal mitjà, pots connectar el teu ordinador, tauleta o telèfon mòbil. El principal motiu, a més de la facilitat de connexió, és que hi ha més dispositius compatibles. Això, evidentment, és molt més còmode que funcionar amb una connexió de cable clàssic, perquè guanyes marge de maniobra, i això s'agraeix.

Les connexions wifi no fan servir cables, de manera que no t'hauràs de preocupar de tenir una infraestructura física complexa. Simplement, has tenir l'encaminador connectat i, a partir d'aquí, treballar amb els teus dispositius. Això suposa un estalvi de temps, que en moltes ocasions és crucial, sobretot si la prioritaritat no és la velocitat.

Per altra banda, això suposa també un estalvi econòmic, perquè no cal fer obres de calat. Per tant, no és estrany que sigui l'opció preferida quan es tracta de connexions domèstiques. Pensa que, si optes per la connexió per cable, hauràs de condicionar abans la zona. Aquesta és una raó de pes per la qual la modalitat wifi s’ha convertit en la predominant per a les famílies, perquè és més funcional en tots els sentits.

Igualment, la connexió wifi proporciona versatilitat. Un dels problemes de les connexions de xarxa és que no és per a tot arreu; però no et preocupis, aquí no tindràs aquest problema. La diferència es nota, i molt. Això és especialment important en edificis antics, o que tenen una arquitectura complicada.

Desavantatges del wifi

El principal desavantatge és que, en alguns casos, la intensitat del senyal no és la mateixa. De tota manera, cal assenyalar que això es pot solucionar mitjançant la instal·lació de repetidors per al senyal o la reducció del nombre de dispositius connectats. D'altra banda, comptar amb una connexió més ràpida també ajudarà a tenir una millor experiència de navegació; aquí hi ha diverses possibilitats. 

Un altre aspecte que pot ser un desavantatge és la possibilitat que hi hagi intrusions de tercers. En aquest cas, el millor és que limitis el nombre de dispositius que hi poden accedir i que, a més, la contrasenya no es comparteixi amb ningú. Amb aquestes dues mesures hauria de ser suficient. 

Finalment, s’ha d’indicar que una xarxa wifi està més exposada a interferències per elements externs. I això passa amb altres dispositius connectats, però també amb altres xarxes, motiu pel qual és important reforçar la seguretat.

Avantatges i desavantatges del cable de xarxa Ethernet

Tot i que el cable de xarxa Ethernet no és la tecnologia majoritària avui en dia, també té els seus avantatges. I no està de més conèixer-les perquè, en determinats contextos, pot ser d’utilitat. Aquest és el balanç d'avantatges i inconvenients: 

Avantatges del cable de xarxa Ethernet

La connexió d'un dispositiu per cable té com a principal avantatge la qualitat i l'estabilitat del senyal, així com una latència menor. I això, quan es tracta de treballar, és especialment rellevant. No estaràs exposat, per exemple, a que el senyal de wifi estigui més fluix.

Un altre punt clau que s’ha de destacar és que la velocitat del cable de xarxa Ethernet és superior, tot i que aquest diferencial s’hagi retallat amb els anys. Quan es tracta de pujar arxius, i no només de baixar-los, aquest factor és fonamental perquè s’evita la congelació o les temudes "caigudes". No ha d’estranyar, doncs, que en determinats contextos es segueixi utilitzant aquest tipus de connexió. 

No estàs exposat a interferències de tercers. De fet, en ser una connexió per cable, no depèn tant de factors externs. Si el que és vol es tenir tranquil·litat per sobre de tot, aquesta és una opció interessant.

La connexió directa per cable és més segura, a priori, que una connexió wifi per les seves característiques. El motiu? Que no és possible que un tercer s'hi connecti de manera remota captant el senyal, perquè és d'ús exclusiu d'un dispositiu. De tota manera, has de saber que avui dia hi ha sistemes de xifratge molt útils i contrasenyes potents. 

Desavantatges del cable de xarxa Ethernet

El principal desavantatge, i no és menor, és que només pots connectar un dispositiu o dos. Per tant, encara que concentraràs l'energia en un centre, no podràs aprofitar la connexió per a altres usos. En aquest sentit, estem davant d'un tipus de connexió que és molt analògica, per les limitacions òbvies. 

Finalment, cal recordar que la connexió amb cable implica, o bé un munt de cables pel terra de casa, o bé que hagis de fer obres, amb el consegüent destorb. Per tant, és una opció que té més requisits. I el problema és que, per moltes obres que facis, el nombre de connexions serà limitat. Aquesta és una de las claus que dissuadeix de contractar aquest tipus de tecnologia.

Hi ha un problema amb la distància màxima de transmissió d’informació. I és que com funciona per cable, estàs molt més limitat a l’hora de connectar el teu dispositiu. Per tant, és un tipus de connexió que sol utilizar-se únicament en ordinadors de sobretaula. 

A més, hi ha un problema d'incompatibilitat amb alguns dispositius. Per què? Perquè és necessari que el teu dispositiu compti amb un port Ethernet. En aquest cas, tindràs un problema, ja que l'avantatge competitiu d’aquesta tecnologia sobre el wifi es dissol. 

I finalment, un altre element important és que aquesta connexió té un cost superior a la wifi. Per tant, en plantejar-se si volem wifi o cable de xarxa, hauríem de definir clarament aquesta qüestió. Així, en el futur no haurem de patir unes despesses excessives.

Wifi o cable de xarxa, quina és millor en cada cas?

Com hem pogut veure, la disjuntiva entre wifi o cable de xarxa és més complexa del que sembla. I definitivament, no hi ha una resposta unívoca; dependent del cas, t’interessarà més una tecnologia o una altre. Enumerem els casos més habituals:

Àmbit domèstic

Si estàs pensant a tenir una xarxa d’àmbit domèstic per a casa teva, el més probable és que t’interessi més el wifi. El motiu és que tindràs accés a tots els dispositius mòbils, des de tauletes tàctils a ordinadors, passant per telèfons. I com la finalitat és d’oci, no hauries de tenir gaires problemes. 

Àmbit professional

L'àmbit professional prioritzarà la connexió en cable de xarxa Ethereum si és per oficina física i feina intensiva. Per exemple, en estudis professionals. La raó és que aquesta connexió ofereix més garanties de velocitat i seguretat, tot i que sigui excloent per altres dispositius. Això sí, insistim en el fet que les diferències de velocitat s’estan reduint molt. 

En canvi, si la xarxa és per treballar, però pensant en múltiples dispositius, és preferible el wifi. Estem pensant en locals oberts al públic o en oficines on hi hagi atenció al client. 

Ordinadors de sobretaula

Si treballaràs només amb un ordinador de sobretaula, et pot interessar més el cable de xarxa. De fet, hi ha un diferencial pel que fa a altres possibilitats que no hauries d'obviar. El que has de tenir present és que és preferible si només utilitzaràs l'ordinador per a aquesta connexió.

Ús de diversos dispositius

Quan vulguis una connexió de diversos dispositius, el wifi, sens dubte, és preferible. Això sí, com més potent sigui, més gran serà la seva escalabilitat i la compatibilitat entre diversos dispositius connectats simultàniament. Tant senzill com tenir present aquesta qüestió.

Conclusió

L'elecció entre wifi o cable de xarxa depèn de tu, però, sens dubte, si vols una connexió integral a tota la casa, l'ideal és el wifi. Cerques un proveïdor fiable i que t'ajudi a que cap zona de casa teva es quedi sense connectivitat? A Andorra Telecom t'oferim diverses opcions de connexió wifi amb diferents velocitats. Truca'ns per saber-ne més!

Comparteix-lo

facebooktwitterlinkedinwhatsappmail