5 curiositats sobre el WiFi que probablement no coneixies

Data de publicació: 15/03/2023

5 curiositats sobre el WiFi que probablement no coneixies

Les curiositats sobre el WiFi ens fan veure que, de vegades, sabem molt menys de la tecnologia del que pensem. Aquí us animem a aprendre més sobre aquesta modalitat de connexió a internet.

5 curiositats sobre el WiFi que et sorprendran.

Hi ha nombroses curiositats sobre el WiFi, ja que aquesta tecnologia, creada el 1992, va tenir un origen diferent del que actualment es ressalta. Encara que això no és una raresa, perquè el mateix internet es va concebre per a usos militars, sí que és bo conèixer-les per erudició, però també de vegades per a un ús més responsable.

D'altra banda, també cal assenyalar que la majoria dels usuaris del WiFi, si no estan tan familiaritzats amb la tecnologia, solen desconèixer diferents qüestions i és una pena, perquè la informació és poder, fins i tot quan és anecdòtica. Tot el que impliqui saber més és positiu, encara que no ho sembli.

Per tant, farem un viatge d'indagació sobre allò que no sabem del WiFi. Aquestes 5 curiositats destaquen per sobre les altres:

1. Curiositats sobre el WiFi: va ser inventat per a la radioastronomia

En els seus orígens, el WiFi va ser una tecnologia que es va crear amb l'objectiu de millorar les comunicacions a la radioastronomia. El responsable de l'equip, l'enginyer australià John O'Sullivan, treballava per a la CSIRO, un organisme de recerca cientificotecnològica associat a la Commonwealth. En treballar al camp de les ones electromagnètiques, es van descobrir altres opcions.

Tot i això, l'estàndard IEEE 802.11a, que és amb el que funciona, no va sorgir fins al 1997. I, més endavant, ja el van utilitzar diverses empreses amb finalitat comercial. També hi ha una teoria que indica un origen més remot, en què Hedy Lamarr seria la precursora, unes dècades abans.

2. Alguns electrodomèstics poden interferir al WiFi

Tot i que sembli estrany,  alguns electrodomèstics poden interferir en el WiFi. Un exemple és el microones; i això és degut, precisament, al fet que el WiFi també funciona mitjançant ones amb freqüències similars (2,4 GHz). Això també pot passar amb altres aparells com els telèfons sense fil, monitors infantils o, fins i tot, alguna pantalla.

Deixarà de funcionar el WiFi perquè tinguis un microones funcionant? El més probable és que no, però potser sí que pots notar que la connexió a internet va una mica més lenta. En qualsevol cas, sí que cal assenyalar que, en els darrers temps, la tecnologia ha millorat i les interferències s'han reduït.

3. La paraula WiFi, en realitat, no significa res

Sí, com ho sents, la paraula WiFi no significa absolutament res. En realitat, els inventors de la tecnologia van voler fer una analogia amb l'Alta Definició (HiFi), famosa a les dècades de 1980 i 1990, però, a diferència d'aquesta, ni són unes sigles ni és un acrònim. No t'ha estranyat que sempre es parli de WiFi sense, i mai de la seva traducció en castellà? Aquí en tens el motiu, perquè és que no en té.

4. Una de les curiositats sobre el WiFi és que el logotip està inspirat en el Yin i el Yang

El logotip que s'utilitza per identificar el WiFi està inspirat en el símbol taoista del Yin i el Yang. Convé recordar que, en aquest context, allò que es busca és una equivalència de la idea d'equilibri i complementarietat entre els dos contraris.

Quina era la idea als seus orígens? Quan es va crear el logotip de la tecnologia WiFi, es va pensar en la capacitat d'interoperabilitat de les tecnologies sense fil. I, en realitat, això és així, perquè no cal comptar amb un punt fix per treballar i accedir a la connexió. La filosofia que es va voler transmetre, quan es van veure les múltiples opcions d'aquesta metodologia, va derivar en aquesta simbologia.

En conseqüència, estem davant d'un element antic que s'integra per a usos moderns, encara que amb un altre disseny i significat.

5.  El WiFi té un consum, fins i tot quan no el fem servir

Això potser és estrany, però el WiFi consumeix energia fins i tot quan no hi ha dispositius connectats. L'única condició per fer-ho és que el router estigui encès.

El problema és que, quan el router està apagat, de vegades pot haver-hi problemes de desconfiguració o que es trigui més a connectar. A la pràctica, cal assenyalar que el consum és reduït, però no per això inexistent. Això és una cosa semblant al que passa amb alguns electrodomèstics en mode stand-by.

La idea és que valoris si t'interessa, o no, que el router estigui permanentment encès. Si tens els teus telèfons mòbils connectats, a més dels ordinadors o tauletes, potser sí.

Conclusió

Aquestes curiositats sobre el WiFi us ajudaran a conèixer millor com funciona aquesta tecnologia. Necessites una connexió WiFi per a la teva llar o negoci? A Andorra Telecom comptem amb diverses opcions d’última generació adaptades a les teves circumstàncies. Truca’ns per a saber-ne més!

Comparteix-lo

facebooktwitterlinkedinwhatsappmail